În primul film, “Ritmuri”, avea vârsta de 7 ani. Era în clasa întâi. Era în film (unde evident că era tot în clasa întâi) o scenă unde aparatul de filmat trebuia să descopere carnetul său de note, şi acesta era plin de note proaste. Când a realizat asta, n-a mai vrut să joace în film. Nu-şi putea imagina cum e să se uite toată ţara la el şi să creadă că e un elev prost.
A durat o zi întreagă de parlamentări până când toată echipa de filmare, regizorul Lucian Bratu şi mama sa l-au convins că n-o să creadă nimeni că e elev prost, că toată lumea ştie că e doar un film…etc. În final, au reuşit, dar nu le-a fost uşor.


În filmul “Vreau să ştiu de ce am aripi”, în care avea 13 ani, era o scenă în care trebuia să fie faultat şi rănit destul de grav în urma unui meci de fotbal. Pentru această scenă echipa de machiaj i-a făcut o rană urâtă (dar URÂTĂ!) la un genunchi, atât de urâtă că nu numai că începuse să se sperie şi el de ea, dar începuse să îl şi doară piciorul. După terminarea filmării, l-au chemat să îl demacheze, dar el nu i-a lăsat. S-a dus acasă purtând această “rană” la picior.

Ajuns acasă, a sunat la uşă, şi când mama sa i-a deschis a început discret să şchiopăteze. Mama a întrebat ce s-a întâmplat, el i-a spus că a avut un mic accident, ea a vrut să vadă ce are, şi…s-a speriat atât de tare că aproape a leşinat. Văzându-i reacţia atât de puternică, s-a grăbit să-i spun că e o farsă, şi până la urmă s-au împăcat…

La trei zile după acest episod, filmând o altă scenă din film…şi-a rupt mâna! Pe bune! Adică nu cu machiaj şi alte alea, ci cu salvarea şi spital. Mâna în ghips…vă imaginaţi cam ce a urmat. A ajuns acasă, iar mama sa l-a întrebat fără pic de emoţie în glas ce s-a întâmplat, el i-a spus că şi-a rupt mâna, ea a zis da, sigur, cum să nu, hai la masă…Nu s-a convins decât când a văzut radiografiile…


Rolul “Vlathos” din co-producţia româno-canadiană “Teenage space vampires” i-a dat ceva bătăi de cap…
Întâi, trebuie să ştiţi că purta un costum ce cântărea cel puţin 45 kilograme, şi trebuia să meargă pe un soi de picioroange, deoarece personajul său fiind un extraterestru, trebuia să măsoare cam 2,40 metri (se poate vedea în fotografii)

Toată masca era lipită de faţa lui Cosmin şi abia putea respira când erau ataşaţi şi “ochii”. Eram mai rău decât Dark Vader. Partea frumoasă era că atunci când vroia să mănânce, trebuia să stea în faţa unei oglinzi, ca să vadă unde îi e gura…pentru că pe parcursul zilei de filmare nu-şi putea scoate masca de pe faţă. Pusul ei şi al costumului dura cam 2 ore…
Dar cel mai rău e că afară erau cam 40-42 de grade Celssius, iar în platoul unde se filma, cu reflectoare cu tot, se făceau uşor 50 de grade…nu era aer condiţionat, aşa că vă imaginaţi cam câte grade erau în costumul lui Vlathos!

Într-o zi, aşteptând să-i vină rândul la filmare, a leşinat stând pe un scaun. În continuare, povestea e amuzantă (deşi atunci…): o domnişoară secretară de platou, sau ceva pe acolo, văzând costumul şi masca lui Vlathos “prăvălite” pe scaun, şi fiind sigură că nu e nimeni în costum, a început să se joace cu capul costumului…(adică, al lui Cosmin! ) balansându-l dintr-o parte în alta…

Cineva din echipa canadiană, de la Efecte Speciale, cei ce se ocupau de costum şi tot ce ţinea de el, văzând-o, a întrebat-o cum de îi dă voie actorul Cosmin Şofron să-i facă asta? Iar ea, inocentă, a răspuns că…”nu, păi nu e nimeni aici…!” Îngrijorându-se că actorul a plecat fără să anunţe pe nimeni, tehnicianul a venit să verifice şi…le-a luat ceva timp se pare până l-au readus pe lumea asta….

Acum, îi mulţumeşte lui Dumnezeu că fata aia s-a jucat cu capul lui…la propriu!